marți, 22 martie 2011

Ghidul cetăţeanului român care doreşte să lucreze în spaţiul Uniunii Europene”

Ministerul Afacerilor Externe a lansat marţi 23 februarie „Ghidul cetăţeanului român care doreşte să lucreze în spaţiul Uniunii Europene”, editat de editura Niculescu. La lansare a participat în calitate de invitat special ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi.

Cu ocazia lansării cărţii, ministrul Afacerilor Externe Teodor Baconschi a declarat: „Aceste informaţii despre securitatea muncii îi vor ajuta pe toţi cititorii ghidului să se pregătească bine înainte de a alege o ţară, de a-şi depune candidatura pentru o anumită poziţie profesională, de a alege filierele cele mai corecte, de a rămâne în limitele legalităţii şi de a-şi atinge scopul cu mai mare uşurinţă..”

„Îi sfătuiesc pe cetăţenii români să ţină cu încredere legătura cu ambasadele noastre din statele membre, să se informeze şi înainte de a face primele demersuri, dar şi pe măsură ce produce inserţia lor profesională în statul gazdă şi să nu uite că această libertate de circulaţie pe piaţa muncii este însoţită de datoria de a respecta legile statului gazdă, de a le cunoaşte, în primul rând şi de a contribui astfel la propria siguranţă profesională şi la prestigiul social al comunităţii româneşti din statul gazdă” – a adăugat ministrul român de externe.

La rândul său, diplomatul Cornel Vişoiu, coordonatorul lucrării, a adăugat, referitor la scopul acestui proiect: „Ideea a venit de la nenumăratele plângeri înregistrate de la cetăţenii noştri, fie direct la direcţia consulară, fie la alte instituţii ale statului din România, fie la misiunile noastre diplomatice şi oficiile consulare din străinătate. Din păcate aceste plângeri vin destul de târziu. Atunci când consulul nostru sau chiar şeful misiunii diplomatice nu mai poate face mare lucru. De aceea dorinţa Ministerului Afacerilor Externe este de a informa cetăţenii români pentru a şti de ce să se ferească, ce trebuie să facă în situaţii deosebite şi cui să se adreseze”.

„Ghidul cetăţeanului român care doreşte să lucreze în spaţiul Uniunii Europene” conţine sfaturi utile pentru persoanele care doresc să lucreze în străinătate, precum şi reglementări naţionale ale fiecăruia dintre cele 26 de state comunitare în care ar putea lucra cetăţenii români, privind condiţiile specifice de acces al acestora pe piaţa muncii. Materialul cuprinde informaţii referitoare la aspecte generale privind dreptul de muncă în statul respectiv, chestiuni legate de liberalizarea pieţei de muncă, restricţii ale pieţei de muncă, informaţii referitoare la obţinerea autorizaţiei de muncă, datele de contact ale responsabililor pe probleme de muncă din cadrul ambasadelor României în statele UE, datele de contact ale autorităţilor locale cu competenţe în domeniul muncii şi securităţii sociale din ţara respectivă, precum şi cele mai importante reglementări în domeniu. Ghidul este elaborat cu sprijinul misiunilor diplomatice ale României în statele respective, având în vedere şi cazurile consulare cu care aceştia s-au confruntat.

Lucrarea se află deja pe piaţă şi poate fi comandată şi de pe site-ul editurii.

Reprezentanţii MAE au mulţumit editurii Niculescu pentru posibilitatea de a pune la dispoziţia cetăţenilor români şi în această variantă recomandările pe care Ministerul de Externe le adresează celor care doresc să lucreze în străinătate.

La eveniment au participat membri ai corpului diplomatic român şi străin acreditaţi la Bucureşti, reprezentanţi ai instituţiilor partenere care au susţinut MAE în demersul de promovare a informaţiilor dedicate cetăţenilor români de peste hotare, precum şi reprezentanţi ai presei de specialitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu